Bitcoin és kriptovaluták adójogi vonatkozásai

Posted on Posted in Bitcoin

2017 vitathatatlanul a bitcoin és a blockchain éve a fintech világban. A blokklánc alapú kriptovaluták piaci kapitalizációja 2017 első kilenc hónapjában 19 milliárd dollárról 170 milliárd dollárra növekedett, amely trend már a digitális pénz fogalmát eddig ki sem ejtő, konzervatív pénzügyi szakértők ingerküszöbét is elérte.

Nem segíti a bitcoin és egyéb digitális fizetőeszközök terjedését a jelenlegi hazai hatósági hozzáállás. Az internetet böngészve az érdeklődő szinte csak olyan magyar hatósági közleményeket talál, amik a terület tényleges bemutatása helyett piramisjátékot és pénzügyi összeesküvést emlegetnek. Ezzel szemben a világ egyéb országainak pénzügyi hatóságai ma már napi szinten foglalkoznak a blokklánc alapú digitális pénzügyi technológiák kérdéskörével, erre kiváló forrásként ajánlható a coindesk.com blog. Ellenpéldaként említhető a közelből Észtország, ahol saját kriptovaluta, az estcoin bevezetését fontolgatják.

Jelen bejegyzésünkben a legnépszerűbb kriptovaluta, a bitcoin hazai alapvető adójogi vonatkozásait mutatjuk be.

A hazai jogszabályi környezetben, az elérhető hivatalos állásfoglalások alapján a bitcoin nem fizetőeszköz, nem értékpapír, és valójában a “dolog” polgári jogi fogalmának sem feleltethető meg. A bitcoin a hazai jogban egy fizetési ígéret, ami azt jelenti, hogy számviteli szempontból a leginkább követelésként kezelhető, és ekként kell egy gazdasági társaság főkönyvében nyilvántartani. Amennyiben a gazdasági társaság éven belül a bitcoin adásvételből profitot realizál, az a pénzügyi műveletek bevételeként jelentkezik, az ilyen veszteséget pedig a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között kell nyilvántartani. Követelés jellegéből adódóan mérlegfordulókor a pozíciót a napi árfolyamnak megfelelően értékelni kell.

A bitcoin esetében nagyon fontos, hogy az egy olyan blockchain alapú kriptovaluta, melynek megosztott főkönyve (distributed ledger) folyamatosan és bárki számára rendelkezésre áll. A főkönyvben az egyes címek és tranzakciók titkosított jelölés alatt vannak nyilvántartva, de minden egyes tranzakció és érintett főkönyvi cím (address) teljes mértékben átvilágítható és folyamatosan nyomon követhető. Ennek megfelelően álláspontunk szerint a gazdasági társaság által adott címen tárolt bitcoin egyenleg online módon bármikor igazolható.

A megosztott főkönyv hozzáférhetősége a legnagyobb ellenérv a bitcoin sokat emlegetett anonimitása ellenében is. Tekintettel arra, hogy a blokkláncban rögzített tranzakciók nyilvánosak és teljes mértékben visszakövethetőek, így bármely hatóságnak módjában áll ezek elemzése és követése. Az amerikai FBI nyomozóhatóság 2015 óta folyamatosan alkalmaz olyan elektronikus nyomozati technológiát, amely a blokklánc elektronikus elemzésével követi a bűncselekményekből származó pénzek útját.

Jelen bejegyzésünket a jövőben további, kriptovaluták szabályozási kérdéseit követő cikkek fogják követni. Bízunk benne, hogy képesek leszünk lekövetni a pénzügyi világban végbemenő paradigmaváltást, és ezzel a téma iránt érdeklődő ügyfeleink segítségére lehetünk. Irodánk már ma is több altcoin (bitcoin mintájára szerveződött kriptovaluta) jogi támogatásában működik közre, a technológia és a szabályozási környezet alakulását nyomon követjük. Vonatkozó kérdései esetén Önnek is szívesen állunk rendelkezésre.

Dr. Tóth K. Zoltán / harglaw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *