Fizető parkolás Óbudán

Posted on Posted in Uncategorized

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2015. július 31-től bevezette a fizető parkolást. Az önkormányzat az intézkedés legfőbb céljaként olyan forgalomszabályozás kialakítását jelölte meg, aminek eredményeképp a kerületi lakosok, és az ügyeiket intéző polgárok parkolási problémáit hosszú távon megoldják.

Két várakozási övezetet alakítottak ki Belső-Óbuda területén. A Kolosy teret és környékét magában foglaló 4. díjtételű területen óránként 265 forintot kell fizetni a várakozásért, míg az 5. díjtételű terület a Bogdáni útig tart, ahol óránként 175 forint a tarifa. A két övezetben egységesen munkanapokon reggel 8 órától délután 6 óráig kell fizetni, a minimális várakozási idő 15 perc, a maximum 3 óra. Az érintett területen 12 ezer parkolóhely található és 170 automatát helyeztek ki. A Fő téri védett övezetbe engedélyköteles a behajtás és a várakozás is.

Az egy hónaposra tervezett tesztidőszakban a parkolóőrök ellenőrizték a várakozó gépjárműveket, azonban a pótdíj kiszabásáról szóló értesítés helyett csupán tájékoztatást helyeztek el a járművek szélvédőlapátja alatt. A parkolási kedvezmények iránti kérelmek sokasága miatt, a tesztidőszakot 2015. szeptember 30-ig meghosszabbították.

A III. kerületben többfajta várakozási kedvezmény igényelhető. Ezek közül kiemelendő az alkalmazotti kedvezmény, amelyre más önkormányzatoknál nincs példa.

A tesztidőszak végével a rendszer éles indulásakor, 2015. október 1-jén technikai hiba miatt az automaták nem fogadták el az Óbuda kártyát, így az arra jogosultak nem tudták igénybe venni az őket megillető kedvezményt, emiatt a délelőtt kiszabott pótdíjakat törölték.

A díjfizetés nélkül várakozók az eseményről készült fényképfelvételeket és a tartozás pontos összegét megtekinthetik a parkolási társaság online rendszerében.