Hogyan adózik az Uber sofőr?

Posted on Posted in Uncategorized

A taxisok felháborodása és utcára vonulása kapcsán aktuális a kérdés: annak, aki arra adja a fejét, hogy Uber-sofőrnek áll, vajon hogyan kell adóznia az így megszerzett jövedelem után?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ez év januárjában tájékoztatást adott ki, melyben részletezi, hogy a leendő sofőrök – vagy hivatalos nevükön nevezve “mobil alkalmazások segítségével igénybevett személyszállítási szolgáltatás nyújtók” – hogyan teljesíthetik adóbevallási, adófizetési kötelezettségeiket. Főszabályként elmondható, hogy az egyes adó jogszabályok általános rendelkezései vonatkoznak rájuk.

Először is, szüksége lesz a sofőrnek egy magyar adószámra és egy közösségi adószámra. Ez az adószám nem összekeverendő az úgynevezett “adóazonosító jellel”, ami a gazdasági tevékenységet nem végző magánszemélyeknek van. Az áfa-törvény szerint üzletszerű tevékenységet nyújtó áfa-alanynak (vagyis többek között az Uber-sofőrnek) bejelentkezési kötelezettsége van az adóhivatalnál. A bejelentést követően a NAV megállapítja a részére az adószámot – ezt kell majd valamennyi, ezen tevékenységgel összefüggő dokumentumán (például a számlán, adóbevallásán) feltüntetni.

Közösségi adószámra azért van szükség, mert az Uber az EU-n belül, de másik tagállamban letelepedett cég, akinek a fuvarszervezési szolgáltatását a sofőr igénybe veszi. A közösségi adószám az unión belüli elszámolást gyorsítja és egyszerűsíti, és minden olyan gazdasági szereplőnek ki kell váltania, aki kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni a közösség más tagállamában letelepedett adóalannyal. Az Uber és a sofőr, mint szolgáltatást nyújtó és azért ellenértéket fizető fél együttműködése a hatályos szabályok szerint kereskedelmi kapcsolatnak minősül. Ugyan fentebb azt állítottuk, az adószámot kell majd minden, a tevékenységgel összefüggő dokumentumon feltüntetni, azonban ezt az állítást némiképpen árnyalja, ha másik tagállamban letelepedett adóalannyal fennálló kapcsolattal összefüggő dokumentumról van szó – ekkor ugyanis ez EU-adószámot kell feltüntetni. A megjegyzendő információmennyiséget csökkenti, hogy a közösségi adószám Magyarországon a letelepedés országának kódjából (HU), és a magyar adószám első nyolc számjegyéből, az úgynevezett törzsszámból áll.

Az adminisztráció és a bürokrácia ellenzőit nyilván nem boldogítja, hogy a nyújtott szolgáltatás után a sofőrnek számlaadási kötelezettsége is van. Ugyan az utas nem közvetlenül a sofőrnek fizeti a viteldíjat és készpénzmozgás sem történik, mivel az Uber csak szervezési tevékenységet végez a folyamat során, fuvarozásit nem, a fuvarozásról a számlát a sofőrnek kell kiállítania. Könnyebbség, hogy nem azonnal, még az autóban ülve kell körmölnie, elég a teljesítést követő 15 napon belül kiállítania és megküldenie az utas részére a számlát. Fontos tudni, hogy a számlában nem annak az összegnek kell szerepelnie, amelyet végül a sofőr kézhez kap, hanem a teljes, adót is tartalmazó ellenértéknek, amelyet az utas az Uber részére (és rajta keresztül a sofőr részére) megfizetett.

További hasznos információkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, illetve rendszeresen frissülő információs füzeteiben találhatunk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *