Közeleg a határidő: kötelező a Cégkapu

Posted on Posted in Uncategorized

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény alapján 2017. augusztus 30. napjáig valamennyi gazdálkodó szervezet számára kötelező bejelenteni elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségét az ügyintézési rendelkezésének nyilvántartásába, azaz regisztrálni a Cégkapun, mellyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az alábbiak szerint foglaljuk össze.

 

1) Mi a Cégkapu?

A Cégkapu – hasonlóan a magánszemélyek számára létrehozott Ügyfélkapuhoz – a cégek számára létrehozott elektronikus felület, mely az állam és a cégek közötti kapcsolattartásra szolgál. Célja, hogy a korábbi papíralapú kommunikációt felváltsa a gyorsabb és egyszerűbb elektronikus kommunikáció.

 

2) Kiknek kötelező a Cégkapu?

Cégkapu létrehozása valamennyi közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság, alapítvány és egyesület számára kötelező.

 

3) Hogyan tudok regisztrálni a Cégkapura?

A regisztráció a cég törvényes képviselőjének kötelezettsége, az ehhez szükséges regisztrációs felület itt elérhető. A regisztráció folyamatával kapcsolatos részletes tájékoztatás ide kattintva érhető el.

 

4) Milyen üzenetek fognak érkezni a Cégkapura?

A Cégkapura jelenleg kizárólag cégbírósági értesítések és bírósági kereseti kérelmek fognak érkezni, a későbbiekben azonban valamennyi közigazgatási és államigazgatási szerv, önkormányzat, végrehajtó és közüzemi szolgáltató számára kötelező lesz az elektronikus ügyintézés lehetőségének biztosítása.

 

5) Mik a regisztráció elmulasztásának következményei?

A törvény 2017. december 31. napjáig biztosít türelmi időszakot a regisztrációt elmulasztó cégek számára.
A fenti határidőt elmulasztó cégek törvényességi felügyeleti eljárásra számíthatnak, mely pénzbírsággal vagy akár a cég törlésével is végződhet.

Dr. Vári Péter / Harglaw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *