Székhely, telephely, fióktelep – mi a különbség?

Posted on Posted in Uncategorized

A gyakorlatban gyakran keverednek a címben szereplő fogalmak, ezért a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény alapján az alábbiakban tisztázzuk a különbségeket.

 

1. Székhely

A cég székhelye az a hely, ahol a cég iratainak kezelése, őrzése, és a székhellyel összefüggő egyéb, jogszabályban meghatározott kötelezettségek teljesítése történik, illetve a legtöbb esetben a cég székhelye egyben a központi ügyintézés (döntéshozatal) helye is. Székhelynek minősül például a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe is.

 

2. Telephely

A cég telephelye olyan a cég székhelyétől eltérő – de a cég székhelyével azonos településen található – hely, ahol a cég tartósan üzleti tevékenységet végez.

 

3. Fióktelep

A cég fióktelepe olyan telephely, amely a cég székhelyétől eltérő településen található.

 

A fentieket a következő példával illusztráljuk. A cég székhelye egy V. kerületi irodaházban van, itt őrzik a cég iratait, illetve itt dolgozik a cég vezetése is. A cég gépjárműalkatrész gyártással foglalkozik, egy üzeme a XX. kerületben, egy pedig Székesfehérváron található. Ezekből az előbbi a cég telephelyének, míg utóbbi a cég fióktelepének minősül.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *