Fontos munkajogi változások a távmunka területén

A koronavírus-járvány egyik legjobban tetten érhető hatása a munkajogban a távmunka általánosan elfogadottá válása. A világjárvány okán hozott kormányzati intézkedések, és a veszélyhelyzethez kapcsolódó kivételes jogszabályi rendelkezések jelentősen megkönnyítették a távmunka alkalmazását.

A veszélyhelyzet 2022. június 1. napján történő megszűnésével az otthoni munkavégzést átmenetileg szabályozó rendelet (487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet) hatálya is megszűnik. A jogalkotó felismerte azonban, hogy a távmunkát szükséges hosszútávon, az általánosan alkalmazandó normák szintjén szabályozni.

 

2021. december 14. napján elfogadta az Országgyűlés a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvényt.


Az elfogadott törvény
a veszélyhelyzet megszűnésének napjától kezdődő hatállyal – többek között – a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 87. alcímét (A távmunkavégzés) és a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény VII/A. Fejezetét (A távmunkavégzés eltérő munkavédelmi szabályai) módosítja.

 

Az új szabályok értelmében a részben otthonról történő munkavégzés is távmunkavégzésnek minősül. Fontos, hogy a távmunkavégzés munkaszerződésbe foglalásának kötelezettsége ebben az esetben is fennáll.

 

Eltérő megállapodás hiányában a távmunkavégzés során

  1. a munkáltató utasítási joga a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki,
  2. a munkáltató az ellenőrzési jogát távolról számítástechnikai eszköz alkalmazásával gyakorolja,
  3. a munkavállaló a munkáltató telephelyén a tárgyévben legfeljebb a munkanapok egyharmada esetén végez munkát, és
  4. a munkáltató biztosítja, hogy a munkavállaló a területére beléphessen és más munkavállalóval kapcsolatot tartson.


Tehát amennyiben a
felek másképp szeretnék meghatározni a fenti feltételeket, az lehetséges, de arról a munkaszerződésben külön rendelkezni szükséges.

 

A munkavédelmi szabályozás akként egészült ki, hogy megkülönbözteti a számítástechnikai eszközzel és a nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka szabályozását.

 

Számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén

  1. a munkáltató írásban tájékoztatja a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól,
  2. a munkavállaló a munkavégzés helyét az a) pont szerinti munkakörülmények teljesülésére figyelemmel választja meg,
  3. a munkáltató a munkavédelmi szabályok megtartását – eltérő megállapodás hiányában – számítástechnikai eszköz alkalmazásával távolról ellenőrizheti.


A nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén a feleknek írásba kell foglalniuk a távmunkavégzés helyét, valamint ilyen távmunka csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített helyen folytatható.

 

Dr. Gyöngy Rita / Harglaw

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »