Az Oroszország elleni uniós szankciók érvényesítése a közbeszerzési eljárások során

Az Európai Unió Tanácsa 2022. április 8-án elfogadta az Oroszország elleni szankciók kibővítéséről szóló rendeletét [A Tanács (EU) 2022/576 Rendelete (2022. április 8.) az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedések miatt hozott korlátozó intézkedésekről szóló 833/2014/EU rendelet módosításáról], amely 2022. április 9. napjától kezdődően kötelezően alkalmazandó és amellyel tilalmat vezetnek be az Oroszországhoz köthető személyek közbeszerzésekben és a közbeszerzési szabályok alá nem tartozó egyes állami beszerzésekben való részvétele tekintetében.

A rendelet megtiltja a közbeszerzési szerződések és a koncessziós szerződések odaítélését orosz állampolgároknak, oroszországi székhelyű szervezeteknek vagy szerveknek, és az ilyen szerződések teljesítésének folytatását orosz állampolgárokkal, oroszországi székhelyű szervezetekkel vagy szervekkel.

 

2. A rendelet tárgyi és személyi hatálya

 

A rendelet tárgyi hatálya az uniós eljárásrendben lefolytatott közbeszerzési eljárásokra terjed ki, azaz olyan eljárásokra, amelyek becsült értéke az uniós értékhatárt eléri vagy meghaladja, vagy amelyeket az ajánlatkérők a becsült értékre tekintet nélkül uniós eljárásrendben folytatnak le.

 

A rendelet szerinti tilalmat a következő személyekre/szervekre kell alkalmazni: orosz állampolgárok, oroszországi székhelyű szervezetek vagy szervek.

 

3. A közbeszerzési eljárások során javasolt és alkalmazandó intézkedések

 

3.1. Az előkészítés során

 

A felhívásban javasolt előírni, hogy ajánlattevő nyilatkozzon a rendelet szerinti tilalom vonatkozásában.

 

Ehhez a Miniszterelnökség rendelkezésre bocsátott az Ajánlatkérők számára egy nyilatkozatmintát, melyet a rendelet szerinti tilalom ellenőrzése vonatkozásában megfelelően lehet alkalmazni.

 

3.2. A bontást megelőzően

 

Amennyiben az adott közbeszerzési eljárásban még nem következett be az ajánlatok bontása, azaz nem telt le az ajánlattételi határidő, ott javasolt korrigendum feladása, és a Felhívás, valamint a közbeszerzési dokumentumok módosítása akként, hogy előírásra kerül a tilalom vonatkozásában az ajánlattevői nyilatkozat benyújtása, valamint a Miniszterelnökség általi nyilatkozatminta rendelkezésre bocsátása.

 

3.3. A bírálati szakban, az eredményhirdetést megelőzően

 

Egyrészről ellenőrizni szükséges az ajánlatot benyújtó ajánlattevők vonatkozásában, hogy a tilalom személyi hatálya alá tartozik-e vagy sem.

 

Másfelől hiánypótlás keretében javasolt bekérni a tilalom vonatkozásában használt nyilatkozatmintát ajánlattevőktől.

 

3.4. Az eredményhirdetést követően, és a szerződés teljesítése során

 

Amennyiben az adott eljárásban az összegezés kiküldésére már sor került, vagy amennyiben a szerződés aláírása már megtörtént és a teljesítés megkezdődött, úgy javasolt bekérni az ajánlattevő nyilatkozatát arról, hogy nem tartozik a rendelet tiltó intézkedéseit tartalmazó hatálya alá.

 

Továbbá javasoljuk, hogy mindez az EKR felületén keresztül, „Egyéb kommunikáció” használatával, jól rögzített és ellenőrizhető módon történjen meg.

 

 

Dr. Horváth Balázs András / Harglaw

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »