Új parkolási rend Budapesten

Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelete értelmében, a korábbi 27 féle parkolási zónát ismerő bonyolult parkolási rendszert, egyszerűsítő és egységesítő új szabályozás 2022. szeptember 5. napján lépett hatályba.

A Fővárosi Önkormányzat 4 könnyen átlátható és értelmezhető várakozási övezetet hozott létre:

Az autósok számára a legfontosabb változások a következők:

  • „A” jelű várakozási övezetben 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni,
  • „B” jelű várakozási övezetben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között,
  • „C” jelű várakozási övezetben 300 forint, 8-18 óra között,
  • „D” jelű várakozási övezetben pedig 200 forint, 8-18 óra között.

 

Fontos kiemelni:

  • Szeptember 5. napjától a legtöbb zónában reggel 8 órától kell fizetni a parkolásért, köztük számos olyan helyen, ahol addig 8 óra 30 perc volt a kezdés.
  • Az „A” jelű fizetési övezetben este 22 óráig szükséges parkolójegyet váltani. Ez a változás számos olyan zónát is érint, ahol eddig csak este 18 óráig vagy 20 óráig kellett fizetni.
  • Az új várakozási övezetekben a „D” övezet kivételével ezentúl legfeljebb három órán át lehet várakozni.
  • A megszokott zónakódok nem feltétlenül ugyanazt a területet fedik majd le, mint a korábbi rendszerben.
  • Összességében elmondható az is, hogy az új parkolási rendszer generális áremelkedést hozott magával.

 

Az új várakozási övezeteken belül a kerületek továbbra is több kisebb zónát hozhatnak létre, egységesebb tarifákkal és idősávokkal, de eltérő zónakódokkal, aszerint, hogy az adott közterület a főváros vagy az adott önkormányzathoz tartozik-e.

Parkolójegy vásárlásakor, elektronikus díjfizetésnél tehát továbbra is a négy számjegyű zónakódot kell keresni.

Az új, egységes parkolási rendszer részeként új, egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit, így könnyebben használhatóvá és gyorsabban felismerhetővé teszik az autóval közlekedők számára.

 

Érdemes lehet utánajárni, hogy a saját magunk által, a mindennapokban igénybe vett parkolók melyik új övezethez tartoznak, hogy a megszokott parkolási rutinunk a következőkben se eredményezzen elkerülhető parkolási pótdíjfizetési kötelezettséget. 

 

Dr. Bogdán Boglárka Bíborka / Harglaw

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »