Többgenerációs házak kedvezményes gázfogyasztása

2022. szeptember 9. napján jelent meg a Magyar Közlönyben a családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből megvalósuló tetőtérbeépítésekre vonatkozó kedvezmények bevezetése érdekében az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet módosításáról szóló 345/2022. (IX. 9.) Korm. rendelet, amely 2022. szeptember 10. napján lépett hatályba.

A kormányrendelet bevezeti a családi fogyasztói közösségek fogalmát, amely azon ingatlanokra vonatkozik, amelyek nem minősülnek társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, azonban legfeljebb négy önálló lakás rendeltetési egységgel rendelkeznek és az ingatlanban csak egy gázóra található. Önálló lakás rendeltetési egységnek az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105.§-a szerinti lakás fogalma minősül. A lakás fogalma egyrészről egy olyan huzamos tartózkodás céljáró szolgáló önálló rendeltetési egységet jelent, amely lakóhelyiségekkel, főzőhelyiségekkel, egészségügyi helyiségekkel, közlekedési helyiségekkel és tároló helyiségekkel rendelkezik, amely alkalmas pihenésre, főzésre, mosogatásra, étkezésre, tisztálkodásra, illemhely-használatra és az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolására, másrészről a lakásnak fűthetőnek kell lennie, megfelelő szellőzéssel kell rendelkeznie és a természetes megvilágítást kell biztosítania.  Amennyiben a lakás alapterülete a 30 m2-t meghaladja, akkor legalább az egyik szobának 16m2-nek kell lennie.

A fenti családi fogyasztói közösségek jogosultak nagyobb mennyiségű földgázt kapni csökkentett áron, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a villamosenergia kedvezményes árú növelésére nincs lehetőség a rendelet alapján ezen személyek számára.

A 2022. augusztus 1. napjával bevezetett szabályok értelmében éves szinten meghatározott földgáz mennyiséget lehet felhasználni kedvezményes áron, amely mindösszesen 1729 m3/év.

A családi fogyasztó közösségek az önálló lakás rendeltetési egységek számának szorzata alapján kaphatnak kedvezményes földgáz mennyiséget, azaz 2 lakás esetében kétszeres, 4 lakás esetében négyszeres mennyiséget kaphatnak kedvezményes áron.

A családi fogyasztó közösségeknek a fenti kedvezményes fogyasztás érvényesítéséhez kérelmet szükséges benyújtaniuk a települési önkormányzat jegyzője részére, aki 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról. A rendelet hatályba lépését követően a jegyzőket hatalmas leterhelés érte, mivel az emberek elkezdték megrohanni az igazolásért a hivatalokat. Ezen kívül a jegyzőknek sajnos még nincs egységesen kialakult gyakorlata, az országosan eltérő. Eltérhet többek között az igazolásokhoz bekért adatok köre is. A jegyzők jellemzően a következő adatokat kérhetik be az igazolás kiállításához:

  • tulajdoni lap;
  • használatba vételi engedély;
  • az ingatlanba bejelentett lakcímmel rendelkezők listáját, lakcímigazolványok másolatát.

Annak ellenére, hogy a jogszabály szerint a jegyzőknek a tényleges állapotot kell felmérnie, amely helyszíni szemlét feltételez, a fentiekre, valamint a szűk határidőre tekintettel helyszíni ellenőrzésre elvétve kerülhet sor. A jegyzők a közhiteles nyilvántartásból lekérhető adatok alapján fognak nagy valószínűséggel dolgozni. Az egyetemes szolgáltató azonban kérheti a helyszíni ellenőrzés lefolytatását. Abban az esetben, amennyiben ennek során kiderül, hogy jogosulatlanul került igénybevételre a kedvezményes ár, abban az esetben a versenypiaci ár másfélszeresére emelt összegét kell megfizetni.

A hatósági bizonyítvány kiállítása az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 28. § (1) bekezdése és 1. melléklete alapján illetékmentes.

A fentieket követően a hatósági bizonyítványt az egyetemes szolgáltató részére kell megküldeni. A nagyobb kedvezményes többletmennyiségre a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől válik jogosulttá a kérelmező, azaz, ha még valaki szeptemberben benyújtja a kérelmet, már októbertől jogosulttá válik. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy a rendelet szerint a jogosultság időarányosan illeti meg a kérelmezőket, azaz már legfeljebb kb. a 80%-ra lehetnek jogosultak a kérelmezők, mivel már 2 hónap eltelt az új augusztusi rezsiszabályok bevezetése óta.

A rendelet bár családi fogyasztó közösségeknek nevezi a fenti ingatlanban található személyeket, azonban ezt nem köti hozzátartozói kapcsolathoz, amely alapján egy ilyen ingatlanban található személyek a jogszabály alapján kérhetik a kedvezményes többletmennyiséget.

Ezen kívül a rendelet nem határozza meg, hogy külön bejárattal rendelkezzenek az egyes lakások, elegendő, ha az ingatlanban kialakítottak egy külön lakóegységet. Erre utal a jogszabály azon rendelkezése, amely szerint egy meglévő ház tetőterében kialakított új, önálló lakóegység kialakítására igénybe vett CSOK támogatásnál is növelhető a kedvezményes gáz mennyisége.

Fontos kiemelni, hogy legalább kettő és legfeljebb négy lakással rendelkezhet az ingatlan. Abban az esetben, ha az ingatlan például öt lakással rendelkezik, azonban nem minősül társasháznak, a tulajdonosoknak lehetősége van a társasházzá alakulást választani. Az új rendelet alapján abban az esetben, amennyiben az egyik tulajdonos akadályozza a társasháztulajdonná való átalakulást és bármelyik tulajdonostárs a közös tulajdonnak társasháztulajdonná alakítása iránti pert indít a bíróságon, a bíróság a keresetlevél előterjesztését követően haladéktalanul, de legkésőbb 8 napon belül hivatalból, előzetesen végrehajtó végzéssel megkeresi az ingatlanügyi hatóságot a per tényének feljegyzése iránt. Az ingatlanügyi hatóság a feljegyzésről szóló határozatot közli az egyetemes szolgáltatóval, amely közlést követő hónap elsejétől a tulajdonközösség a földgáz vételezése során a jogszabályban meghatározott kedvezményes többletmennyiség igénybevételére jogosult.

A fentiekre tekintettel nem árt sietni az ügyintézéssel, annak érdekében, hogy már októberben jogosulttá válhassanak a fent meghatározott ingatlanokban élő személyek a kedvezményes gáz többletmennyiségre.

 

Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázs / Harglaw

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »