Jelentősen módosult a Munka Törvénykönyve 2023. január 1. napjától – II. rész

2022. december 21. napján a Magyar Közlöny 211. számában közzétették az Egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXXIV. törvényt (Mód. tv.), mely 2023. január 1. napjától kezdődő hatállyal számos helyen módosította a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) rendelkezéseit.

Jelen két részes cikksorozatban – a teljesség igénye nélkül – bemutatjuk a főbb munkajogi változásokat.

Az első rész elérhető (1-5. pontok): https://harglaw.com/2023/01/06/jelentosen-modosult-a-munka-torvenykonyve-2023-januar-1-napjatol-i-resz/

 

  1. Apasági szabadság, szülői szabadság, új felmondási védelmek

Az apa gyermeke születése (örökbefogadása) esetén legkésőbb a gyermeke születését (örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását) követő második hónap végéig tíz munkanap szabadságra (a továbbiakban: apasági szabadság) jogosult, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

 

A munkavállalót gyermeke hároméves koráig negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg. A szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy a munkaviszony egy éve fennálljon.

 

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt az apasági szabadság és a szülői szabadság, valamint a személyes gondozás érdekében biztosított 5 napos munkaidő-kedvezmény időtartama alatt.

 

Az apasági és a szülői szabadságot nem kell megváltani a munkaviszony megszűnésekor.

 

  1. Szabadság kiadásával kapcsolatos módosulások

A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén az apasági szabadság kivételével legfeljebb 60 nappal elhalaszthatja a szabadság kiadását, az apasági és szülői szabadság kivételével a már megkezdett szabadságot megszakíthatja.

 

A fenti intézkedést azonban 2023. január 1. napjától a munkáltató köteles megindokolni, és elhalasztás esetén közölnie kell az elhalasztott szabadság kiadásának általa javasolt időpontját.

 

A szülői és az apasági szabadságot nem feltétlenül az esedékesség évében kell kiadni.

 

  1. Munkabér kifizetéssel kapcsolatos pontosítás

A munkabér megfizetésének szabályai tekintetében a módosítás pontosítást
tartalmaz: 2023. január 1. napjától főszabály szerint a munkabért utalással
kell megfizetni
a munkavállaló által megjelölt fizetési számlára. Készpénzben
csak a felek kifejezett írásbeli megállapodása esetén
fizethető munkabér a
továbbiakban.

 

  1. Próbaidő szabályozása a határozott idejű munkaszerződéseknél

A határozott idejű munkaviszony meghosszabbítása (vagy a határozott idejű munkaviszony megszűnését követő hat hónapon belül ismételt létesítése) esetén azonos vagy hasonló munkakörben történő foglalkoztatás alkalmával próbaidő nem köthető ki.

 

A legfeljebb tizenkét hónapra létesített munkaviszony esetén a próbaidő tartamát arányosan kell megállapítani. Ez azt jelenti, hogy mivel főszabály szerint, a határozatlan időtartamra előírható leghosszabb próbaidő 3 hónap (kollektív szerződés esetén 6 hónap), akkor ez legalább 12 hónap időtartalmú határozott idejű munkaviszony esetén írható elő, de például 6 hónapos határozott idejű munkaviszony esetén ez maximum már csak másfél (kollektív szerződés esetén 3) hónap lehet.

 

  1. Munkavállaló által kezdeményezhető munkaszerződés-módosítás

Változatlan rendelkezés, hogy a munkáltató a munkakörök megjelölésével tájékoztatja a munkavállalókat a teljes vagy részmunkaidős, a távmunkavégzésre irányuló, valamint a határozatlan idejű munkaviszony keretében történő foglalkoztatás lehetőségéről. A Mód.tv. alapján, a fenti tájékoztatást követően kérheti a munkavállaló a munkaszerződése módosítását. A módosítás iránti kérelmet a munkavállaló írásban köteles indokolni, és meg kell jelölnie a változtatás kért időpontját is.

 

Munkáltatói tájékoztatástól függetlenül, a munkavállaló gyermeke nyolcéves koráig vagy a gondozást végző munkavállaló kérheti

  • a munkavégzési helyének módosítását,
  • a munkarendjének módosítását,
  • távmunkavégzésben való foglalkoztatását, illetve
  • részmunkaidőben való foglalkoztatását.

A fentiek szerinti módosítás iránti kérelmek egyike sem alkalmazható a munkaviszony első 6 hónapjában.

 

A munkavállaló kérelmére a munkáltató tizenöt napon belül írásban nyilatkozik. A kérelem elutasítása esetén a munkáltató nyilatkozatát köteles megindokolni. A kérelem jogellenes elutasítása vagy a nyilatkozat elmulasztása esetén a bíróság a munkáltató hozzájáruló nyilatkozatát pótolja.

 

  1. Új munkáltatói indokolási kötelezettségek a felmondás során

A munkavállaló felmondásól számított 15 napon belül benyújtott kérelmére a munkáltató 15 napos határidővel köteles megindokolni a munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozatát akkor is, ha kérelem hiányában erre nem lenne köteles az alábbi esetekben:

Amennyiben a munkavállaló szerint a megszüntetésre

  • a személyes gondozás érdekében biztosított 5 napos munkaidő-kedvezmény,
  • az apasági szabadság,
  • a szülői szabadság,
  • a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadság igénybevétele, vagy
  • a munkaszerződés-módosítás iránti kérelme miatt került sor.

  1. A munkaviszony megszűnésekor kiadandó új igazolás

A munkáltató köteles a felmondással történő megszüntetéskor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon igazolást készíteni a munkavállaló részére kiadott apasági szabadság, vagy szülői szabadság tartamáról, amelyben feltünteti a korábbi munkáltató által kiadott apasági szabadság vagy szülői szabadság tartamát is.

 


Jelen cikksorozat számos részletszabályt, vagy egyéb módosult rendelkezést nem mutatott be, ezért kiemelten fontos, hogy bármely kérdés esetén kérjék jogász véleményét nyilatkozattétel előtt, aki a körülmények részletes feltárását követően személyre szabott jogi tanácsot adhat.

 


Dr. Gyöngy Rita / Harglaw

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »