Támogatják, ha közbeszerzéseken indulsz!

A közbeszerzési eljárások nem csak az ajánlatkérői oldalon, de az ajánlattevőknél is költségeket generálnak.

Különösen az első közbeszerzési eljárásokban történő részvétel esetén látható, hogy gyakorlat és tárgyi specifikus szakértelem hiányában a külső szakértő bevonása miatt az ajánlattevőnek olyan költsége keletkezik, amely nyertesség hiányában nem térül meg, így sok cég inkább úgy dönt, nem indul közbeszerzési eljárásokban. Ez kiemelten igaz azokban eljárásokban, ahol ajánlattételi biztosítékot is kell nyújtani az ajánlattételhez. Ezekben az eljárásokban az ajánlat összeállításának idő és költségigénye mellett további összeget kell fizetni vagy bankgaranciát nyújtani azért, hogy az ajánlat befogadható legyen (a biztosíték mértéke a gyakorlatban korlátozott és maximum a becsült érték 1,5%-a lehet, valamint megjegyezzük, hogy ezt az összeget legkésőbb az eljárás végén visszakapják az ajánlattevők, szűk kivételektől eltekintve).

Magyarország a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (RRF) keretében kiemelt figyelmet szentel annak, hogy elősegítse a mikro-, kis- és középvállalkozások (továbbiakban: kkv) közbeszerzési eljárásokban történő részvételét.

Az RRF-9.5.1-23 kódszámú „KKV-k közbeszerzési részvételét ösztönző támogatás” című felhívással arra kívánják ösztönözni a kkv-kat, hogy költségeik felmerülése mellett induljanak közbeszerzési eljárásokon, azokon vegyenek részt.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1.090.000.000,- Forint, tervezetten 1816 cég tud támogatást igényelni, tekintettel a cégenként meghatározott 600.000,- Ft összegű egyszeri támogatásra. Önerő biztosítása nem szükséges, a támogatás intenzitása 100%.

 

A támogatás átalány alapú, a közbeszerzési ajánlat elkészítéséhez és az elkészített ajánlati dokumentáció közbeszerzési ajánlattételre történő benyújtásához kapcsolódóan felmerült költségekre igényelhető. A támogatás egyszeri elszámolás keretében kerül kifizetésre, egyetlen, záró kifizetési igénylés és beszámoló benyújtásával.

 

A támogatás utólag igényelhető, ha

  • a társaság kkv-nak minősül
  • közbeszerzési ajánlat benyújtását megelőző 12 hónapnál korábban jött létre a társaság
  • közbeszerzési ajánlat benyújtását megelőző 12 hónapban nem nyújtott be ajánlatot magyarországi közbeszerzési eljárásban és
  • érvénytelennek nem minősített ajánlatot nyújtottak be a kapcsolódó közbeszerzési eljárásban (FONTOS: a közbeszerzési eljárásokban „Nem bírált” ajánlat is megfelelő a pályázathoz, tehát nem szükséges, hogy az adott eljárásban az ajánlatról megállapítsák, hogy érvényes)


Konzorciumi ajánlattétel esetében, kizárólag a konzorciumvezető nyújthat be támogatási kérelmet, viszont a közös ajánlattevők valamennyi tagja meg kell, hogy feleljen a feltételeknek.

 

A pályázat 2023. március 31. napja óta nyújtható be a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2025. december 31. napjáig.

 

A pályázat benyújtására a

http://eptk.fair.gov.hu/palyazat/beforecreate?ID_KONSTRUKCIO=504352&return=kitolto oldalon, regisztrációt követően van lehetőség.

 

A Támogatói Okirat átvételét követő 60 naptári napon belül a fenti felületen be kell nyújtani, hogy a Felhívásnak megfelelő közbeszerzési eljárásban a cég ajánlata nem lett érvénytelennek nyilvánítva, és az EKR-ben elérhető az eljárás eredményéről szóló tájékoztató hirdetmény.

Az elszámolás egyszerűsítése és a pályázatra történő ösztönzés érdekében a rögzítés során nem szükséges bizonylatot és dokumentumot csatolni, így az elszámolás egyszerűen tényalapú, mérlegelés nélküli (automatikus).

A támogatás az elszámolás benyújtását követő 30 naptári napon belül kerül folyósításra.

 

 

Dr. Szőke István / Harglaw

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »