Változtak az összeférhetetlenségi szabályok a közbeszerzésekben

Magyarország elkötelezett amellett, hogy az uniós források biztosítása érdekében szigorítsa a közbeszerzési eljárások szabályait. A cél az átláthatóság és a hatékonyság növelése, a verseny minél szélesebb körű biztosítása mellett. A jogalkotó ennek érdekében több alkalommal is módosította közbeszerzési törvény szabályait.

Ennek keretében 2022. október 11. napjától a közbeszerzési gyakorlatot is érintő módosításra került sor az összeférhetetlenségi szabályok tekintetében.

A lényegi szabályok nem változtak, tehát összeférhetetlenség áll fenn akkor, ha az ajánlatkérő részéről az eljárással vagy annak előkészítésével kapcsolatos tevékenységbe bevont vagy az eljárás eredményét befolyásolni képes személy – ide értve a közbeszerzési szolgáltatót, valamint az általa foglalkoztatottakat is – közvetve vagy közvetlenül olyan pénzügyi, gazdasági vagy egyéb személyes érdekeltséggel rendelkezik, amely úgy tekinthető, hogy befolyásolja funkcióinak pártatlan és tárgyilagos gyakorlását.

Az ajánlatkérőnek már az összeférhetetlenség kockázata esetén is vizsgálnia kell az összeférhetetlenség fennállását.

Értelemszerűen összeférhetetlen, ha például egy későbbi ajánlattevő bevonására kerül sor a közbeszerzési eljárás előkészítésébe. Itt alapvetően az egyes részletszabályok (például alkalmassági követelmények) kidolgozásában történő részvételre kell gondolni, mert indikatív ajánlattétel nem zárja ki a későbbi ajánlattételt.

A cél, hogy bizonyos pozíciókban lévő személyek (köztársasági elnök, Kormány tagja, legfőbb ügyész) és közös háztartásban élő hozzátartozóik ne tudjanak közbeszerzési eljárásokban részt venni.

A gyakorlatban az ajánlatkérői oldalon eddig egy nyilatkozatot kellett tenni az előkészítésben, bírálóbizottsági munkában vagy éppen a döntéshozatalban résztvevő személyek részéről arról, hogy az összeférhetetlenség nem áll fenn.

Az új szabály ezt szigorította, amelynek értelmezését a Közbeszerzési Hatóság megerősítette állásfoglalásában. Ennek megfelelően az eljárással vagy annak előkészítésével kapcsolatos tevékenységbe bevont személy a korábbi gyakorlattal megelőzően írásban köteles nyilatkozni arról, hogy vele szemben fennáll-e bármely olyan körülmény, amely összeférhetetlenséget eredményezhet.

A lényeges változás, hogy ha e személy a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó több folyamatban (eljárás előkészítése, ajánlatok és részvételi jelentkezések bírálata, a közbeszerzési eljárás eredményéről szóló döntés meghozatala) is részt vesz, az érintett személynek a nyilatkozatot valamennyi folyamathoz kapcsolódóan külön-külön meg kell tennie, tehát adott esetben egy személynek több külön nyilatkozatot is be kell nyújtania arról, hogy az adott folyamatban nem áll fenn összeférhetetlenség.

Az új szabály szerint nem elég egyetlen nyilatkozat összevont megtétele, hanem minden egyes folyamathoz külön nyilatkozatot kell tenni.

 

Emellett megmaradt a régi szabály, miszerint ha az összeférhetetlenség vagy annak kockázata a nyilatkozat megtételét követően merül fel, az érintett személy köteles ezt haladéktalanul bejelenteni az ajánlatkérő részére.

 

Dr. Szőke István / HargLaw

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »