A Mesterséges Intelligenciára (MI) vonatkozó EU jog

2024. február 2-án mind a 27 EU-tagország összes nagykövete (COREPER) megállapodást kötöttek a világ első mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályairól: az MI-rendeletről.

A rendelet a kihirdetésétől számított 24 hónap elteltével lép hatályba.

Az MI-rendelet egy jogalkotási kezdeményezés, amely elősegítheti a biztonságos és megbízható mesterséges intelligencia fejlesztését és elterjedését az EU egységes piacán mind a magán-, mind az állami szereplők körében.

 

A mesterséges intelligenciának a következő konkrét céljai vannak:

  • annak biztosítása, hogy az uniós piacon forgalomba hozott és használt mesterséges intelligencia rendszerek biztonságosak legyenek, és tiszteletben tartsák az alapvető jogokról és az uniós értékekről szóló hatályos jogszabályokat;
  • jogbiztonság biztosítása a mesterséges intelligencia területén történő befektetés és innováció elősegítése érdekében;
  • az MI-rendszerekre vonatkozó alapvető jogokra és biztonsági követelményekre vonatkozó meglévő jogszabályok irányításának és hatékony végrehajtásának javítása;
  • elősegíti a jogszerű, biztonságos és megbízható mesterségesintelligencia-alkalmazások egységes piacának kialakítását, és megakadályozza a piac széttöredezettségét.

 

A törvény magas kockázatú és korlátozott kockázatú mesterséges intelligencia rendszereket vezet be. Például a korlátozott kockázatra nagyon enyhe átláthatósági kötelezettségek vonatkoznak, mint például annak nyilvánosságra hozatala, hogy a tartalom mesterséges intelligenciával készült, így a felhasználók megalapozott döntéseket hozhatnak a további felhasználásról. Ez vonatkozik a generatív MI-kre, mint például a ChatGPT-re. Másrészt a nagy kockázatú mesterséges intelligencia rendszereknek (GPT-4 stb.) engedélyre lesz szükségük, és azoknak meg kell felelniük egy sor követelménynek és kötelezettségnek az uniós piacra jutás érdekében.

Emellett az EU új Mesterséges Intelligencia Hivatalt hoz létre, amelynek feladata a mesterségesintelligencia-modellek felügyelete, valamint a tesztelési gyakorlatok során a közreműködés és a közös szabályok betartatása minden tagállamban.

Az Európai Bizottság 2023. december 12-én közzétette a Kérdések és válaszok című kiadványt angol nyelven a témában, amely itt érhető el.

Ha szeretne felkészülni a mesterséges intelligencia közelgő szabályozására, és szeretne többet megtudni a témában, további információkért forduljon bizalommal dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázshoz, a Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltjéhez Magyarországon.

 

Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázs

Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »