A tanya fogalmának és beépítésének szabályváltozásai

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) több ponton módosult 2023. március 30. napjával.

A jogszabály a módosítást követően pontosabban foglalkozik a tanya fogalmával és beépítésének szabályaival a korábbiakkal szemben.

A jelenleg hatályos szabályok alapján tanyának minősül a település külterületén, mezőgazdasági területen fekvő, legalább 1.500 m2, legfeljebb 10.000 m2 nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktáróloás célját szolgáló lakó-és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik. A tanya területén vendéglátást szolgáló épület is elhelyezhető.

A jogszabály kimondja, hogy ugyanúgy tanyának minősül a 2018 előtt tanyaként az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre vagy jogi jellegként feljegyzésre került terület is.

A jogszabály a beépíthetőség tekintetében lényegi változást nem eszközölt. A jogszabály korábban is kimondta, hogy a tanya beépítettségének területe legfeljebb 30% lehet, attól lefelé a helyi építési szabályzat eltérhet. Annyi változás történt, hogy az épület megengedett beépítési magassága 4,5 méter.

Bővült a jogszabály a fentieken túl azzal, hogy meghatározza, hogy a tanyán a mezőgazdasági termelés céljára létesített gazdasági épület mellett legfeljebb kettő önálló lakórendeltetést tartalmazó épület helyezhető el, azzal, hogy a lakórendeltetést tartalmazó épület nagysága

  • 2000 m2-es telekméretig a 30%-os beépíthetőség 45%-át;
  • 2001 m2 és 6000 m2-es telekméret között a 30%-os beépíthetőség 35%-át;
  • 6000 m2-es telekméret felett a 30%-os beépíthetőség 25%-át

 

nem haladhatja meg, továbbá

az alábbi művelési ágban kell lennie legalább a tanya területe 60%-ának:

  • rét, legelő, szőlő, kert, gyümölcsös, nádas, erdő, fásított terület, halastó. Ennek hiányában a tanya területének 60%-án többszintes növényállományból álló zöldfelületet (gyep, cserje, fák) kell kialakítani.

A fentiek alapján az ürömi ingatlanra a 2000 m2-es telekméretig tartó szabályt kell alkalmazni.

Több cikkben olvasható, hogy óriási lakóingatlanokat lehet építeni a tanyákon. Ez a fenti rendelkezéseken alapul. Tehát 10.000 m2-es ingatlannak 30%-a maximum beépíthetősége és annak 25%-a lehet a fentiek alapján lakóépület, azaz 750 m2. Azonban továbbra is a jogszabály csak annyit mond, hogy legfeljebb 30% lehet a beépíthetőség, azaz továbbra is a helyi építési szabályzat mondja meg, hogy annak mekkora a mértéke.

A jogszabály kimondja, hogy az önkormányzat az OTÉK-ban megállapított, tanyára vonatkozó szabályoknál szigorúbb szabályokat azonban már nem állapíthat meg, illetve meghatározza, hogy az OTÉK új szabályait a tanyán megvalósuló építési tevékenység engedélyezésekor, bejelentésekor, valamint a településrendezési eszköz módosítása során is alkalmazni kell annak, valamint a településtervnek a módosítása nélkül.

Összefoglalva, tehát a tanyára vonatkozó szabályok változása abban áll, hogy korábban kizárólag tanyás területek térségi övezetben lehetett kijelölni tanyát vagy tanyás telket, illetve lakóépületet csak a helyi építési szabályzatban meghatározott övezetben, módon és számban lehetett létesíteni. A mostani szabályozás szerint azonban külterületen, mezőgazdasági területen lehet létrehozni tanyát, azaz bővült a tanya létrehozásának a lehetősége, valamint a jogszabály konkrétan megmondja, hogy milyen százalékos beépíthetőséggel lehet lakóingatlant építeni a tanyára.

Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázs / HargLaw

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »