Az előzetes piaci konzultáció

Bevezető

A Kormány célul tűzte ki a közbeszerzési eljárásokban a verseny kiszélesítését és fokozását, valamint átláthatóságának és hatékonyságának folyamatos javítását, a verseny szintjének növelését.

1. A szabályozási háttér

A fent említett célok megvalósításának elősegítése érdekében került elfogadásra az egyajánlatos közbeszerzések számának csökkentését szolgáló intézkedésekről szóló 63/2022. (II. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet), amely 2022. március 15. napján lépett hatályba.

A Korm. rendelet tartalmazza az előzetes piaci konzultáció jogintézményét, melynek fontosabb szabályait alább kísérlünk meg bemutatni.

2. Mikor kell előzetes piaci konzultációt lefolytatni?

A Korm. rendelet abból indul ki, hogy nem minden esetben kötelező Ajánlatkérőnek előzetes piaci konzultációt lefolytatnia, hanem bizonyos feltételek fennállása esetén kell kötelezően alkalmaznia.

A Korm. rendelet két nagy esetkört különböztet meg, amikor is előzetes piaci konzultáció lefolytatása kötelező:

  1. eset kör:
  • a Kbt. alanyi hatálya alá tartozó valamennyi Ajánlatkérő esetén,
  • uniós értékhatárt elérő becsült értékű, nyílt vagy meghívásos közbeszerzési eljárás kerül alkalmazásra,
  • Ajánlatkérő nem írja elő a Kbt. 75. § (2) bekezdés e) pontjában foglalt eredménytelenségi indokot,
  • a közbeszerzési eljárás tárgya a Korm. rendeletben meghatározott (CPV kód szerint) beszerzési körbe esik és aránya az adott naptári évben a 30%-ot meghaladta, és a Korm. rendeletben meghatározott beszerzési kör aránya az összes eredményes közbeszerzés 2%-át meghaladta.
  1. eset kör:
  • a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv, az állam 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaság vagy ezen gazdasági társaság 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaság az Ajánlatkérő,
  • uniós értékhatárt elérő becsült értékű, nyílt vagy meghívásos közbeszerzési eljárás kerül alkalmazásra,
  • Ajánlatkérő nem írja elő a Kbt. 75. § (2) bekezdés e) pontjában foglalt eredménytelenségi indokot,
  • a közbeszerzési eljárás tárgya a Korm. rendeletben meghatározott (CPV kód szerint) beszerzési körbe esik és aránya az adott naptári évben a 20%-ot meghaladta, és ebben az időszakban legalább tíz, az uniós értékhatárt elérő becsült értékű közbeszerzést folytatott le.

A fenti esetkörök vonatkozásában jól látható, hogy a Kbt. 75. § (2) bekezdés e) pontjának alkalmazása esetén az előzetes piaci konzultáció lefolytatása nem kötelező. Ebben az esetben viszont, ha Ajánlatkérő előírta ezt az eredménytelenségi indokot, akkor kötelezően alkalmaznia is kell az eljárás során.

Kivétel: a keretmegállapodás megkötésére, dinamikus beszerzési rendszer felállítására, valamint az ezek alapján megvalósított egyedi beszerzésekre nem kell alkalmazni a Korm. rendelet szabályait, ennélfogva az előzetes piaci konzultáció lefolytatása sem kötelező

3. Az előzetes piaci konzultáció ismérvei és lefolytatása

Az előzetes piaci konzultációt az elektronikus közbeszerzési rendszer (a továbbiakban: EKR) funkciójának használatával kell meghirdetni.

Az előzetes piaci konzultáció meghirdetésének határideje a közbeszerzési eljárást megindító felhívás Közbeszerzési Hatóság részére történő megküldését megelőző legalább hetedik nap.

Az előzetes piaci konzultáció során az ajánlatkérő köteles legalább:

  • a közbeszerzés tárgyát, a műszaki leírás tervezetét és a szerződéstervezetet vagy a főbb szerződéses feltételeket a konzultáció meghirdetésekor közzétenni,
  • a közzétett dokumentumok véleményezésének lehetőségét bármely potenciális ajánlattevő vagy egyéb érdekelt szervezet részére biztosítani, továbbá
  • a beérkezett véleményekről, a véleményekkel kapcsolatos álláspontjáról és a vélemények alapján a dokumentumokban végrehajtott érdemi jelentőségű módosításokról összefoglalót készíteni.

Az összefoglalót az EKR előzetes piaci konzultációs felületén nyilvánosan közzé kell tenni, és annak elérhetőségét a konzultációhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárást megindító felhívásban fel kell tüntetni.

Ha az ajánlatkérő előzetes piaci konzultációt folytatott le, és az annak tárgyában lefolytatott közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, az ajánlatkérő az azonos tárgyban lefolytatott új közbeszerzési eljárást megelőzően nem köteles újabb előzetes piaci konzultációt lefolytatni.

Ha az előzetes piaci konzultáció során egyetlen gazdasági szereplő sem ad véleményt, az ajánlatkérő az összefoglalóban ennek tényét köteles rögzíteni. A beérkezett vélemények hiánya nem befolyásolja a közbeszerzési eljárás megindíthatóságát.

Dr. Horváth Balázs András

Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »