Egy korszak lezárul

Jelenlegi formájában megszűnik a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó (FAKSZ)

A közbeszerzési eljárások lebonyolítása vitán felül külön szakértelmet kíván, nem véletlen, hogy a közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezettek a legtöbb esetben szakértőt vesznek igénybe az eljárások szabályos lebonyolítása érdekében.

A korábban a hivatalos közbeszerzési tanácsadónak nevezett tevékenység 2015-től felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó tevékenységgé vált. A közbeszerzési törvény előre meghatározott olyan eseteket, amikor kötelező FAKSZ bevonása az eljárásban. Itt alapvetően a nagyértékű közbeszerzési eljárások, valamint az uniós forrást is tartalmazó beszerzések esetében vált ez kötelezővé.

A kötelező FAKSZ bevonás oka érthető, hiszen az eljárás alapján lehetséges csak az uniós források lehívása, szabálytalan eljárás esetén a Kedvezményezett nem tudja elszámolni beszerzését, amely visszafizetési kötelezettséghez és a rá jutó uniós forrás elvesztéséhez vezethet.

A jogalkotó ennek megfelelően a FAKSZ tevékenységet végzőknek folyamatos továbbképzési kötelezettséget írt elő, valamint felelősségbiztosítást kellett kötni azzal, hogy a jogosultságot (amelyet a Közbeszerzési Hatóság adott meg), legfeljebb 2 évre kaphatta meg a szakértő. Ez biztosította, hogy a FAKSZ mindig naprakész közbeszerzési-jogi szaktudással rendelkezzen és az eljárások szabályosan kerüljenek megvalósításra.

A fenti rendszeren változtat a Parlament előtt lévő, az állami építési beruházások rendjéről szóló T/3677 számú törvényjavaslat, amely lényegében megszünteti a FAKSZ intézményt, illetve jelentősen leszűkíti azokat az eseteket, amikor ilyen szakértő bevonása szükséges.

A törvény elfogadását követően, várhatóan 2023. augusztus 1. napjától állami közbeszerzési szaktanácsadók lesznek, azonban ilyen tevékenységet kizárólag munkaviszonyban, illetve egyéb kormányzati jogviszonyban lehet ellátni, megbízási szerződés alapján alapvetően nem. Az egyetlen engedmény, hogy az állami közbeszerzési szaktanácsadó az őt foglalkoztató ajánlatkérő engedélyével más ajánlatkérővel közbeszerzési szakértelem biztosítása céljából megbízási jogviszonyt létesíthet, de ennek megfelelően legalább egy minisztériummal, központi beszerző szervvel, illetve az állam vagy költségvetési szervvel munkaviszonyban, illetve egyéb kormányzati jogviszonyban kell állni.

Továbbá a személyi kör megváltozása mellett jelentősen szűkül azon ajánlatkérők köre, amelyek szakértő bevonására kötelezettek. Ilyen ajánlatkérő a jövőben kizárólag minisztérium, központi beszerző szerv, illetve az állam vagy költségvetési szerv lesz és itt főszabályként saját állományban lesznek a szakértők.

A jövőben ettől függetlenül várhatóan a korábbi FAKSZ tevékenységet végzők továbbra is be lesznek vonva közbeszerzési-jogi szakértelemmel a bírálóbizottságokba, de ez egy szűk kört leszámítva nem lesz kötelező, viszont az eljárások szabályos lefolytatásához és a kockázatok csökkentésének, valamint elszámolás biztosításához elengedhetetlen lesz.

Az Alkotmánybíróság 2023. július 19. napján megállapította, hogy a törvény jelenlegi formájában alaptörvény-ellenes, így az nem hirdethető ki. Ennek megfelelően a törvény Országgyűlés által történő ismételt elfogadásáig nem lép hatályba.

Dr. Szőke István

Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »