Változások a munkavédelmi és tűzvédelmi szabályokban

A munkavédelmi- és tűzvédelmi oktatás a munkavédelem egyik legfontosabb területe, annak érdekében, hogy a munkáltató biztosítani tudja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzést.

A fentiek érdekében a jogalkotó még 2023. január 1. napjával módosította a Munkavédelmi törvényt és meghatározta, hogy a munkavédelmi oktatás alapját képező oktatási tematika elkészítése munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül.

2024. január 1. napjától a jogalkotó konkrétan meghatározta azt is, hogy kik lehetnek azok a személyek, akik a fent megjelölt munkaegészségügyi feladatot elláthatják és ezek a következők:

  • közegegészségügyi-járványügyi ellenőri vagy felügyelői, vagy népegészségügyi ellenőri vagy felügyelői szakképzettséggel rendelkező személy.

 

A fenti személyek a feladatot kizárólag a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító szolgálat orvosának jóváhagyásával végezhetik.

A törvény azonban nem írja elő, hogy szakembernek kell tartania magát az oktatást, sőt 2024. február 1. napjától a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendelete alapján meghatározott bizonyos munkakörökben a fenti rendeletben meghatározott általános oktatási tematika munkavállaló részére történő átadásával is teljesíthető lesz a munkavédelmi oktatás, azaz nem lesz szükség konkrét elméleti és gyakorlati oktatásra ezen munkakörök esetében. A törvény alapján az átadás megtörténhet az oktatási tematikának a munkavállaló számára elérhető belső elektronikus hálózaton történő közzétételével is.

Jelenleg a vonatkozó rendelet még nem jelent meg, a Nemzetgazdasági Minisztérium a társadalmi egyeztetések során a véleményeket 2024. január 30. napjáig várta. Ezt követően várhatóan hamarosan meg fog jelenni a vonatkozó rendelet, amely meghatározza, hogy mely munkakörök esetében lesz elegendő kizárólag a rendeletben meghatározott általános oktatási tematika átadása.

A fentieken túl a tűzvédelmi szabályok is jelentősen módosultak 2024. január 1. napjától.

Tűzvédelmi szabályzatot már csak a következők gazdálkodó tevékenységek végző jogi vagy magán személyeknek kell kötelezően készíteniük:

  • a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötvennél több munkavállalótfoglalkoztatnak,
  • az általuk üzemeltetett, bérelt épületrész, épület területén található olyan helyiség,amelynek a legnagyobb befogadóképessége meghaladja az 50 főt, vagy
  • 10 főbefogadóképességet meghaladó kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetnek.

 

A fentiekben felsoroltak kötelesek gondoskodni arról, hogy munkavállalóik, a munkavégzésben részt vevő családtagjaik a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi előírások szerint végezzék a tevékenységüket, valamint a tűzvédelmi szabályzatban foglaltakat megismerjék és betartsák. A tűzvédelmi oktatásra ez esetben évente kell, hogy sor kerüljön.

A fentiekbe nem tartozó gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek és jogi személyeknek azonban elegendő kizárólag a rendeletben közzétett általános tűzvédelmi szabályzatot a munkavállalók részére közzétenni.

Azaz az általános munkavédelmi oktatási tematikához hasonlóan megjelenik az általános tűzvédelmi szabályzat, amelynek esetében szintén nem lesz szükség sem tűzvédelmi szabályzat elkészítésére, sem tűzvédelmi oktatás megtartására.

2024. január 1. napjától tisztázza a törvény azt is, hogy nem kell tűzvédelmi szabályzatot készítenie az ingatlan bérlőjének, használójának, amennyiben az épület, épületrész üzemeltetője rendelkezik az épületre, épületrészre vonatkozó tűzvédelmi szabályzattal. Ebben az esetben az üzemeltető köteles a bérleti, használati szerződés megkötését követően a tűzvédelmi szabályzat egy példányát a bérlő, használó rendelkezésére bocsátani.

Az általános tűzvédelmi szabályzat a 2024. január 2. napján hatályba lépett 101/2023. (XII. 29.) BM rendelet mellékletében jelent meg, amely a következő linken keresztül elérhető:

 

A fentieket leegyszerűsítve, ott kell tűzvédelmi oktatást tartani, ahol tűzvédelmi szabályzatot is kötelezően kell készíteni, viszont akik nem tartoznak ebbe a kategóriába, azoknak elegendő lesz a közzétett általános tűzvédelmi szabályzat átadása a munkavállalónak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet alapján azon munkáltatóknál, akik a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt 5 (öt) főnél több munkavállalót foglalkoztatnak vagy 50 (ötven) főnél több személy befogadására alkalmas helyiséget üzemeltetnek, ahol középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazása kötelező, a tűzvédelmi oktatás tananyagát legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy készítheti el. Ugyanígy, ha a jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő, akkor a tananyagot is ilyen szakképesítéssel rendelkező személy készítheti el. A fentiek irányadók a tűzvédelmi szabályzat elkészítésére is, azzal, hogy a tűzvédelmi szabályzatot minden esetben legalább középszintű szakképesítéssel rendelkező személy köteles elkészíteni.

A tűzvédelmi oktatást a fenti személyek vagy a fenti személy által felkészített személy is oktathatja, azaz nem kötelező, hogy az oktatást a fenti szakképesítéssel rendelkező személyek végezzék.

 

Bővebb információért forduljon bizalommal Irodánkhoz!

 

Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázs

Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »