FIDA és Open Finance

 

2023. június 23-án az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot tett közzé a pénzügyi adatokhoz való hozzáférés keretrendszeréről szóló rendeletre („𝗙𝗜𝗗𝗔”):

 

✅ A FIDA új szabályozási rendszert hoz létre az ügyféladatok megosztására a pénzügyi szolgáltatások és termékek széles körében (pl. #jelzáloghitelek, #hitelek, #megtakarítások, #befektetések, #kriptoeszközök, #nyugdíjak stb.).

✅ A FIDA kiegészíti más uniós adatmegosztási megállapodásokat, mint például a PSD2 (fizetési számlaadatok) és a nemrégiben életbe léptetett EU adattörvény (a dolgok internetes adatai).

✅ A FIDA kötelezi az adatbirtokosokat, hogy osszák meg az adatokat a pénzügyi információs szolgáltatókkal (FISP), amelyekre engedélyköteles lesz.

✅ A FIDA lehetőséget teremt a FinTech cégek számára új termékek és szolgáltatások fejlesztésére, és kötelezettségeket is vállal a meglévő pénzügyi adatok birtokosai számára.

 

Itt talál egy prezentációt arról, hogy mit jelent a FIDA vállalkozása számára.

 

Ha további információra van szüksége, forduljon Arie van den Bergenhez Hollandiában, vagy Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázshoz, a Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltjéhez Magyarországon.

 

Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázs

Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »