Svájc: A MiCA következményei és kihívásai Svájc számára

Az EU kriptoeszközök piacairól szóló rendelet (MiCA) EU-szerte egységes szabályokat állapít meg a kriptoeszközök kibocsátására, kínálására és kereskedelmére vonatkozóan. Az EU-ban működő svájci cégeknek is meg kell felelniük ezeknek a szabályoknak, ami szükségessé teheti jelenlegi működésük és üzleti modelljük módosítását.

A MiCA megengedő szabályozás, a részletfeltételek sok esetben homályosak maradnak. A jövőben a MiCA a tőzsdék és a pénztárcaszolgáltatók fokozott professzionalizálását fogja eredményezni az EU-ban. A kriptoeszköz-szolgáltatókkal szemben támasztott legfontosabb követelmények a besorolás, az engedélyezés és a felügyelet, az üzletviteli szabályok és erőforrások, valamint a szervezeti és irányítási követelmények.

A folyamatos nyomon követési és jelentéstételi kötelezettségek többnyire a felügyeleti hatóságokat célozzák végrehajtási célból.

 

A MiCA következményei

A MiCA legfontosabb következményei az EU-ban a kriptoszolgáltatásokat kínáló svájci cégek számára a következők:

 

Megfelelőségi követelmények: Az EU-ban titkosítási szolgáltatásokat kínáló svájci cégeknek meg kell felelniük a MiCA szabályozási szabványainak. Ez azt jelenti, hogy be kell tartani a kibocsátással, a működési rugalmassággal, a fogyasztóvédelemmel és a kriptoeszközökkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtásával kapcsolatos követelményeket, ideértve a stabilcoinokat és a használati tokeneket. Ehhez szilárd belső szabályzatokra és eljárásokra lesz szükség a szabályozási követelmények teljesítéséhez.

Működési kiigazítások: Előfordulhat, hogy a cégeknek működési kiigazításokat kell végrehajtaniuk, hogy megfeleljenek a MiCA által meghatározott szabályozási követelményeknek. Ez magában foglalhatja a token-kibocsátási gyakorlatok, a marketinganyagok és a közzétételek megváltoztatását az átláthatóság és a befektetők védelme érdekében.

Határokon átnyúló műveletek: Tekintettel a Svájc és az EU közötti szoros gazdasági kapcsolatokra, a határokon átnyúlóan működő svájci kriptovállalatoknak gondosan el kell navigálniuk a MiCA előírásait. Fel kell mérniük, hogy tevékenységeik a MiCA hatálya alá tartoznak-e, és ha igen, biztosítaniuk kell a megfelelést, hogy továbbra is kínálhassák szolgáltatásaikat az EU-n belül. Ez magában foglalhatja üzleti modelljeik átalakítását vagy szervezetek létrehozását az EU-n belül.

 

Kihívások és lehetőségek

Az új digitális környezetnek új lehetőségeket kell kínálnia, és vonzóbbá kell tennie Svájcot az egyének és az intézményi befektetők számára a digitális eszközökbe. Ha a javasolt keretrendszert megfelelően hajtják végre, az nagyobb hatékonyságot, biztonságot és átláthatóságot jelenthet a svájci cégek számára. Ez viszont az ügyfelek bizalmának növekedéséhez vezethet, és ösztönözheti a gazdasági növekedést, mivel forrásokat juttatnak be egy új pénzügyi szektorba. Összességében még várni kell, hogy ezek a szabályozások hogyan fognak érvényesülni, és milyen hatékonyságot hoznak, de az elkövetkező felfedezések és innovációk kétségtelenül kiterjedtek lesznek.

 

Kérjük, forduljon közvetlenül Peter Ruggle-hoz Svájcban vagy Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázshoz a Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltjéhez Magyarországon, ha további információra van szüksége.

 

Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázs

Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »