Az EU Digitális Jogalkotási Térképe

2023. január 18-án dr. Horváth Katalin a budapesti FinTechShow-n mutatta be az EU Digital Jogalkotási Térképét.

A térkép nagyon hasznos összefoglaló azoknak, akik időben szeretnének felkészülni a banki és fintech szektor digitális fejlődését meghatározó változásokra.

Itt található az EU legfontosabb szabályozása, amely meghatározza a banki és fintech szektor digitális fejlődését:

  1. DORA (Digital Operational Resilience Act)

A DORA biztosítja a pénzügyi szektor nagyobb ellenálló képességét a kibertámadásokkal szemben. A törvény harmonizálja és szigorítja a pénzügyi szektor informatikai biztonsági szabályait, hogy az komoly működési zavar esetén is rugalmas maradjon.

  1. NIS 2 irányelv

A NIS 2 irányelv célja, hogy EU-szerte magas szintű kiberbiztonságot teremtsen meg. Ez tartalmazza EU-államok kötelezettségeit kiberbiztonsági stratégia elfogadására, hatóságok, egyetlen kapcsolattartó pontok és számítógépes biztonsági eseményekre reagáló csoportok (CSIRTs) kijelölésére.

  1. Cyber Resilience Act

A Cyber Resiliance Act javaslata az eszközhöz vagy hálózathoz csatlakoztatott digitális elemeket (szoftvert és hardvert) tartalmazó termékek kiberbiztonsági szabályozása.

  1. A kriptoeszközök piacáról (MiCA)

A MiCA európai szinten egységesíti a kriptoeszközökre, azok kibocsátóira, kínálóira és szolgáltatóira vonatkozó szabályokat.

Alkalmazási köre csak azokra a kriptoeszközökre terjed ki, amelyek nem felelnek meg az uniós pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályoknak, pl. pénzügyi eszköz, betét vagy strukturált betét. További információ a MiCA Svácjban gyakorolt hatására és kihívásaira külön cikkünkben itt érhető el.

  1. DLT Pilot Regime

A DLT Pilot Regime egy sandbox típusú szabályozás és kísérleti rendszer bevezetése a DLT alapú és a MiFID II szerint pénzügyi eszközök közé sorolt kriptoeszközökhöz kapcsolódó piaci infrastruktúrákhoz.

  1. Mesterséges Intelligenciáról szóló rendelet (MI rendelet)

AI-rendszerek forgalmazása, üzembe helyezése és használata az EU-n belül, valamint piacfelügyelet. A témában Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázs cikke itt érhető el.

  1. A mesterséges intelligencia felelősségéről szóló irányelv

Az irányelv uniós szinten harmonizálja a mesterséges intelligencia által szerződésen kívüli módon okozott károkért való felelősség szabályait, amikor az MI-rendszerek szolgáltatói vagy használói felróhatóan nem tartják be az MI-rendeletben foglaltakat.

  1. Az Európai Digitális Identitásról szóló rendelet

A javaslat a digitális azonosítás uniós szintű harmonizációja.

  1. Pénzügyi szolgáltatások: PSD3 és PSR

Kérjük, hogy bővebb információért tekintse meg Arie van den Bergen cikkét, amely itt érhető el.

  1. FIDA és Open Finance

Kérjük, hogy bővebb információért tekintse meg Arie van den Bergen cikkét, amely itt érhető el.

  1. Digital Services Act (DSA)

A Digital Services Act a digitális szolgáltatásokra vonatkozó új, uniós szintű szabályok összessége, amelyek közvetítőként működnek a fogyasztók, az áruk, a szolgáltatások és a tartalom között. A Digital Services Act értelmében a digitális szolgáltatások olyan közvetítő szolgáltatásokat jelentenek, mint a tárhelyszolgáltatók, az online piacterek és a közösségi média hálózatok.

A Digital Services Act célja egy biztonságosabb és igazságosabb online világ felépítése. Olyan szabályokat vezet be, amelyek minden uniós felhasználót egyformán védenek, mind az illegális árukkal, tartalommal vagy szolgáltatásokkal szemben, mind pedig az alapvető jogaikat.

  1. Digital Markets Act (DMA)

Célja a verseny tisztasága az online térben.

A DMA szabályozás középpontjában az úgynevezett „kapuőrök” állnak: ők a digitális világ megkerülhetetlen szereplői, akik piaci pozíciójukból adódóan „kapuként” szolgálnak a vállalkozások és a felhasználók (fogyasztók) közötti online térben. Ide tartoznak például a legnagyobb közösségi oldalak, operációs rendszerek, keresőmotorok, böngészők, piacterek és tartalommegosztó szolgáltatások üzemeltetői. A jogszabály objektív kritériumrendszer segítségével határozza meg az EU digitális piacainak legnagyobb szereplőit (legnagyobb felhasználószámmal, legmagasabb árbevétellel vagy piaci értékkel), amelyeket az Európai Bizottság nyilvántartásba vesz.

Kérjük, hogy bővebb információért vegye fel a kapcsolatot Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázzsal az EU Digitális jogi térképpel kapcsolatban.

Kérjük, hogy a FinTech-ről szóló bővebb információért forduljon bizalommal dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázshoz, a Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda kollégájához.

Dr. Kisszőllősi-Szánthó Balázs

Hargittay és Társai Ügyvédi Iroda

Legutóbbi BLOG bejegyzések

A káronszerzés tilalmáról

A káronszerzés tilalmáról A hétköznapokban találkozhatunk azzal az elterjedt közvélekedéssel, hogy ha valakit jelentős kár ér, elveszíti egy végtagját például, akkor olyan kiemelkedően magas összegű

Részletek »